A

Kodin ja koulun yhteistyö

Lukiolaki edellyttää nuorten lukiokoulutuksessa yhteistyötä kotien kanssa. Jokaiselle opiskelijalle on nimetty ryhmänohjaaja, johon kotiväki voi olla yhtyedessä aina, kun oman nuoren kouluasiat mietityttävät. Parhaiten yhteyden ryhmänohjaajaan saa Wilman kautta.

WILMA

Wilmassa kotiväki voi seurata opiskelijan opintojen etenemistä. Wilman kautta saa yhteyden opettajiin. Koulun yhteisistä asioista tiedotetaan Wilmassa. Tämän sivun loppuosaan on koostettu miniopas huoltajalle opintojen seurantaan.

 

KOTIVÄEN ILLAT

Vammalan lukio järjestää opiskelijoiden huoltajille mahdollisuuksia perehtyä oppilaitoksen työhön. Vammalan lukio järjestää huoltajille ja muulle kotiväelle tarkoitetun iltatilaisuuden kerran vuodessa: ensimmäisen vuoden opiskeljoiden kotiväelle esitellään lukio-opintojen käytäntöjä alkusyksystä, toisen vuoden opiskelijoiden kotiväelle ylioppilastutkintoa maaliskuun alkupuolella ja abiturienttien kotiväelle jatko-opintomahdollisuuksia tammikussa.

Yhteistyöllä huoltajien kanssa tuetaan opiskelun edellytyksiä sekä opiskelijan terveyttä, turvallisuutta ja hyvinvointia. Kodin ja oppilaitoksen välinen yhteistyö järjestetään niin, että opiskelija saa tukea sekä opiskeluun että hyvinvointiin koskeviin kysymyksiin ja mahdollisiin ongelmiin. Lähtökohtana yhteistyössä on aikuistuvan nuoren ja täysi-ikäisen opiskelijan itsenäisyyden ja oman vastuullisuuden huomioon ottaminen sekä huolenpito tukea tarvitsevasta opiskelijasta.

Vanhemmilla on mahdollisuus seurata lukiolaistensa opintojen edistymistä Wilmassa. Opiskelijan täytyy esittää poissaoloistaan poissaoloselvitys. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että huoltajat selvittävät opiskelijan poissaolot Wilmassa.

 

VAMMALAN LUKION KANNATUSYHDISTYS

Kodin ja koulun välisen yhteistyön tehostamiseksi on perustettu Vammalan lukion Kannatusyhdistys ry. Sen tehtävänä on tehdä Vammalan lukiota tunnetuksi, lisätä sen arvostusta ja parantaa toimintaedellytyksiä. Tarkoituksena on edistää koulun, kotien ja ympäröivän yhteiskunnan välistä yhteydenpitoa sekä ylläpitää lukion entisten oppilaiden yhteyksiä kouluunsa. Toiminta kannatusyhdistyksessä muodostaa vaikutuskanavan lukion toiminnan arvioimiseksi ja kehittämiseksi sekä informaatiokanavan kodin ja koulun välille. Samalla opiskelijoiden vanhemmilla on mahdollisuus tutustua toisiinsa ja vaihtaa kokemuksia keskenään lukio-opiskelijoiden vanhempina.

Yhdistyksen taloudellinen hyöty tulee opiskelijoiden ja opiskeluolojen hyväksi. Vuosien varrella kannatusyhdistys on jakanut useita stipendejä ja hankkinut lukiolaisten käyttöön tietokoneita, urheiluvälineitä, äänentoistolaitteita, kameroita, dataprojektorin ja sohvakalusteita. Yhdistys osallistuu myös erilaisten retkien kustannuksiin.

 

MINIOPAS  OPINTOJEN SEURANTAAN HUOLTAJALLE

Lukiossa on paljon tietoa, sanastoa ja merkintöjä, mitkä voi kokeneellekin huoltajalle aiheuttaa harmaita hiuksia. Toivottavasti tämä helpottaa teitä oman nuoren opintoja seuratessa!

Yleistä opinnoista

  • Lukio-opintojen laajuus on vähintään 150 opintopistettä. Näistä valtakunnallisia valinnaisia opintoja täytyy olla 20 opintopistettä.
  • 3 vuoden suunnitelmalla lukiolaiselle olisi hyvä tulla sekä ensimmäiselle että toiselle lukuvuodelle n. 60 opintopistettä (yht. 120 op). Viimeiselle vuodelle jää n. 30 opintopistettä.
  • Opiskelu katsotaan päätoimiseksi, kun opiskelija suorittaa vähintään 40 opintopistettä lukuvuodessa. 
  • Wilmassa opiskelijan Opinnot -valikon HOPS-välilehdellä näkyy opiskelijan suoritukset. Yhteenveto -välilehdellä näkyy, paljonko opintopisteitä on valittuna tai jo suoritettuna. Yhteenvedossa opintopisteet eivät näy niistä opintojaksoista, joissa on T-, K- tai H-merkintöjä.

Merkinnät

Numeroarvostelu: 4-10. Hylätty suoritus merkitään arvosanalla 4.

Suoritusmerkintä: S = suoritettu, H = hylätty.

T-merkintä: Kesken oleva opintojakso, jonka voi täydentää vielä 2 seuraavan periodin ajan. Yleensä merkintä johtuu esimerkiksi palauttamattomista tehtävistä.

K-merkintä: Keskeytetty opintojakso. Opintojakso on suoritettava uudestaan.

EE -merkintä: Opiskelijalla on oppiaineen opiskelussa etenemiseste (EE), mikäli hänellä on kyseisessä oppiaineessa hylättyjä opintojaksoarvosanoja sellainen määrä, joka estää päättötodistuksen saannin. Kohdasta "oppiaineen oppimäärän arviointi" löydät lisätietoa.

 

Lisätietoja opinnoista ja merkinnöistä löytyy Vammalan lukion opinto-oppaasta. Lisäksi opinto-ohjaajiin saa aina olla yhteydessä!